dijous, 6 d’abril del 2017

Un patrimoni per reconèixer

[Un dos i seguit, 31-3-17]

Ja ha començat la campanya que la Confederació Sardanista de Catalunya va decidir emprendre amb l’objectiu d’aconseguir que la sardana rebi el títol de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. Un procés que, oficialment, serà presentat el proper 19 de juny.

D’entrada, pot sobtar que la sardana encara no gaudeixi d’aquesta qualificació, sobretot quan ja la tenen molts altres elements molt respectables però amb menor incidència que la sardana. També pot sorprendre que calgui crear una comissió de treball com la que ara comença a actuar amb tanta parafernàlia.

El cas és que per tal que sigui considerada una candidatura cal seguir tota una llarga, complexa i costosa (econòmicament parlant) sèrie de passis i de tràmits. És a dir, que cal que hi hagi una determinada estructura organitzativa per portar a terme amb certes possibilitats d’èxit aquests passos, inclosa una promoció de les virtuts d’allò que es proposa com a Patrimoni. Igualment, un element indispensable és que cada candidatura compti amb l’aval clar i correctament formalitzat per part d’un estat. I no és que fins ara no s’hagués considerat la possibilitat que la sardana fos proposada, sinó que les preceptives iniciatives a nivell parlamentari espanyol han topat amb les típiques picabaralles polítiques. Primer, el Partit Popular ho va desestimar per allò de no privilegiar una dansa en detriment d’una altra; i, posteriorment, va ser aquest partit qui ho va voler proposar com a idea pròpia.

Davant de tot això, s’entén que la Confederació Sardanista vulgui actuar amb cautela i serenor, però també tenint en compte que d’estat que poden donar suport a la proposta n’hi ha tres, en part dels quals s’hi ballen sardanes: Espanya, França i Andorra. De fet, aquest darrer va ser qui va fer possible que, no fa pas gaire, obtinguessin el títol les Falles del Pirineu, que abasten un àmbit més reduït, però que també és a cavall dels tres estats esmentats.

De moment, ens consta que des de fa mesos que s’hi està treballant seriosament i aviat es farà visible la campanya a nivell de carrer, comptant amb un logotip identificador amb la intenció que sigui divulgat al màxim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada