dimarts, 14 de març del 2017

La nostra capital

[Un dos i seguit, 10-3-17]

Aquest dissabte, la ciutat de Figueres serà proclamada com a nova Capital de la Sardana, un títol que dura, justament, un any, de manera que el mes de març del 2018 ens disposarem a celebrar el mateix però a Montblanc.

El precedent d’aquesta capitalitat era, recordem-ho, les Ciutats Pubilles, també amb la intenció de fer que una ciutat sigui el centre d’atenció sardanista i, en la mesura del possible, del país, durant dotze mesos. La idea va néixer i concretar-se en ple franquisme i amb les dificultats i les connotacions pròpies de l’època. Entre altres coses, es feia una caravana festiva que, durant uns dies, unia la Ciutat Pubilla que acabava el seu protagonisme amb la que era a punt d’iniciar-lo. Una comitiva amb vehicles privats, publicitaris, músics i tothom que hi volia participar, que voltava per diverses comarques sense fer, precisament, el camí més curt, amb parades a aquelles poblacions que volien rebre’ls. A més, tal i com ens podem imaginar, tot plegat sovint adquiria característiques d’afirmació de país, per dir-ho de manera senzilla. Curiosament, una població tant potent sardanísticament parlant com Figueres no ho va ser mai Ciutat Pubilla.

Amb el temps, el país ha canviat i el sardanisme també, fent que les caravanes perdessin atractiu i, finalment, desapareguessin, obligant a replantejar les Ciutats Pubilles. L’actualització no ha estat de nom, encara que sí que es manté l’esperit de voler centrar l’atenció sardanista en una vila concreta. Precisament, ara se l’anomena Capital de la Sardana i, a més dels actes protocol·laris i els extraordinaris que s’hi puguin fer, es tracta de potenciar els habituals de cada població, implicar-hi la resta dels seus habitants i les seves entitats i situar-hi actes d’abast general, com ara concursos del Campionat de Catalunya, la presentació de la Guia Sardanista, etc.

Al llarg de la història de les Ciutats Pubilles i les Capitals n’hi ha hagut de més reeixides que altres, naturalment. Entre les millors es recorda el pubillatge de Tarragona, l’any 1973, mentre que ara tot sembla indicar que la tradició de Figueres es farà notar en el seu èxit. De cara a l’any vinent, doncs, el repte el tenim més a prop, a Montblanc, on s’hi haurien d’abocar no només els sardanistes locals, sinó els de l’entorn, de tota la demarcació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada