dimarts, 30 d’agost del 2016

El llegat del Jaume

[Un dos i seguit, 26-8-16]

Quan encara no ens ha marxat del cos i de l’esperit l’emoció de les festes de Sant Magí, aquesta setmana ja s’ha presentat el programa de les altres grans festes de la ciutat: les de Santa Tecla. Un munt d’actes de tota mena –més de mig miler, asseguren- que, com és habitual, fan que sigui materialment impossible seguir-los ja no tots sinó una majoria. Encara que a vegades ens dolgui, cal triar, i és això el que farem avui en aquesta nova edició de l’“Un dos i seguit”, un espai on parlem de sardanes, esbarts i música per a cobla.

I en aquesta tria veurem que hi ha els actes que habitualment us anunciem i alguna novetat. Enguany, hi ha un comú denominador en moltes d’aquestes propostes que hem seleccionat: que en la seva creació o recuperació hi va tenir un paper decisiu un personatge que és d’aquells sense els quals no es pot entendre el procés de revitalització que han viscut les festes amb els ajuntaments democràtics. Em refereixo al Jaume Guasch, qui va ser el director artístic de l’Esbart Santa Tecla durant molts anys, element essencial en l’establiment de l’actual model festiu tradicional a Tarragona, artífex d’iniciatives com les Contalles de Sant Magí o el Retaule de Santa Tecla, però, sobretot, per haver convertit l’esbart en un referent arreu del país.

Malauradament, el Jaume ens va deixar ara fa cinc anys. Ara, quan se celebra el  45 aniversari de l’Esbart Santa Tecla i els 25 del Retaule, molts moments de la festa estaran dedicats a la seva memòria i a celebrar la permanència de la seva obra. I no només això: quan anem a veure el Retaule, posem per cas, comprovarem que, efectivament, no només és un element de les festes que es manté, sinó que ho fa amb plena vitalitat, esperat pel públic i presentant-se, per exemple, en una nova i excepcional versió amb orquestra simfònica. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada