dimarts, 5 d’abril del 2016

Aprendre a divulgar

[Un dos i seguit, 1-4-16]

Una de les lamentacions més habituals entre els sardanistes és la del poc ressò que les seves activitats tenen als mitjans de comunicació fora dels espais especialitzats com ho és aquest que ara enceta una nova edició. Aquesta és una qüestió que hem tractat infinitat de vegades i sempre hem arribat a la conclusió que, certament, el tracte que, habitualment, es fa de la sardana no és, ni de lluny, el que es mereix. O bé s’ignoren activitats o, a vegades, s’informa de manera deficient, com la última ballada al Serrallo, per exemple.

Acceptat això, també és cert –i igualment ho hem apuntat cada vegada- que els mateixos promotors o els músics no acostumen a fer els deures en aquest sentit. Hi ha honroses excepcions, naturalment, però no pot ser que la informació ni tan sols arribi als mitjans. Massa sovint ningú es planteja emetre notes de premsa, organitzar rodes de premsa quan convé o fer un ús intel·ligent de les xarxes socials. L’assignatura pendent la tenen els organitzadors i els músics i ho dic pensant, per exemple, en cobles que es limiten a publicar al Facebook que “avui” o, com a molt, “demà” actuarem a tal poble. La fugacitat del mitjà fa que el ressò sigui més aviat pobre. No pot ser que ningú pensi en comunicar com cal aquella actuació ni tant sols a programes com el nostre, cosa que passa massa sovint.

En aquest sentit, ens hem de felicitar d’iniciatives com la que ha tingut l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, organisme al qual hi estan adherides entitats com la Confederació Sardanista i l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, entre moltes altres, que ha preparat un curs que ha de dotar d’eines per a garantir una comunicació efectiva de les iniciatives que duen a terme les entitats. Es tracta d’oferir els fonaments principals de la redacció d’una nota informativa, cosa que anirà a càrrec del periodista Vicent Partal. Davant d’això, només hem de lamentar que una convocatòria així no s’hagi fet molt abans.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada