dijous, 5 de novembre del 2015

Una constància exemplar

[Un dos i seguit, 30-10-15]

Aquesta setmana s’ha inaugurat al palau de la Diputació l’exposició que la colla “Dansaires del Penedès” va preparar, en el seu moment, per celebrar el seu 65è aniversari. Ara, doncs, quan són a les portes del 70è aniversari que s’escaurà l’any vinent, i després de voltar per pràcticament tota la comarca del Baix Penedès i més enllà, la podem veure aquí, a la ciutat de Tarragona.

Naturalment, la mostra destaca els fets més importants -que han estat molts- d’aquesta llarga trajectòria de la colla. Però no es limita a això, ja que, de fet, és un autèntic resum de la història de la sardana al Vendrell que, és clar, comença molt abans, a començaments del segle XX. Una història realment interessant, molt ben presentada en uns panells on potser algú pot pensar que hi ha massa lletra, però la lectura de la qual pot perfectament deixar-la per a un altre moment gràcies a l’esplèndid catàleg editat.

Veiem, per exemple, que els "Dansaires" darrerament s’han especialitzat força en voltar pel món –literalment, per tot el món- i a deixar constància de la seva presència ballant sardanes en els llocs més emblemàtics de tot el planeta: des del Vaticà a les piràmides, passant pel Capitoli o, malauradament, llocs on res no serà mai més igual, com la ciutat de Palmira. Malgrat això, la colla mai ha deixat de participar en concurs i en certes etapes eren de les punteres de veritat, alhora que han esdevingut un focus d’organització de tota mena d’activitats sardanistes, sobretot al Vendrell i a la seva comarca, però també més enllà.

La realitat dels "Dansaires" no s’explica sense la feina immensa de persones concretes que han anat impulsant l’entitat, que han sabut engrescar el col·lectiu i que podem veure ben representades a l’exposició. Val la pena que casos com aquest siguin més reconeguts, perquè són les formiguetes que, poc a poc, pacientment, sovint contra corrent i amb una constància exemplars, fan realment país. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada