dijous, 1 d’octubre del 2015

La Festa Major sardanista

[Un dos i seguit, 25-9-15]

Ja està, ja s’han acabat les festes de Santa Tecla, enmig de les quals, entre el munt d’actes ben diferents que, com ja ve sent habitual, es programen cada any, n’hi havia un bon grapat directament vinculats a les sardanes, els esbarts i la música per a cobla.

Primer, va ser el concurs de colles. Enguany, va comptar amb les millors anelles del país i, malgrat l’exili al moll de costa del port, amb molta presència de públic. Naturalment, no van fallar les aportacions dels esbarts, essencials per a la festa, ja que es responsabilitzen de bona part dels elements del Seguici; es va representar el Retaule de Santa Tecla i es van celebrar les actuacions més clàssiques d’esbart. Clàssiques pel que fa al format, no tant pel contingut, amb una evident voluntat d’actualització. Musicalment, un any més, va triomfar la Tradiband, és a dir, la cobla Cossetània ampliada, tot interpretant incansablement l’imprescindible Amparito Roca i temes similars.

Menció destacada per l’atorgament del premi El Balcó a la cobla La Principal de Tarragona pels seus 50 anys, amb un emotiu parlament de la presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès tot reivindicant no només la formació homenatjada sinó la cobla com a conjunt musical propi de Catalunya. La resposta del Rafael Guinovart, l’incansable tenora i representant de la Principal, fou exemplar i emotiva alhora.

La formació tarragonina, per cert, juntament amb la cobla Reus Jove, van oferir les ballades de sardanes a la Rambla dels dies de la patrona i de la Mercè. Destaquem la notable presència de públic ballador i el fi de festa de La Principal de Tarragona que va permetre ballar l’Amparito Roca a ritme de sardana. Potser era l’únic acte on encara no havia sonat.

Ah! I diumenge passat, les colles de la ciutat van fer una escapada a diversos concursos, amb resultats desiguals però que, en tot cas, les situen a totes en posicions privilegiades al Campionat de Catalunya. Una competició que encara unes setmanes que prometen ser força interessants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada