dimecres, 2 de juliol del 2014

Record per a un personatge singular

[Un dos i seguit, 27-6-14]

El món de la sardana ha proporcionat personatges singulars, alguns realment pintorescos, altres amb una capacitat d’iniciativa i d’organització excepcional i amb una constància a prova de tot. En ocasions, alguns individus apleguen, ells sols, aquestes i moltes altres qualitats. Un d’ells va ser, sens dubte,  Josep Pantebre, a qui serà dedicat un acte d’homenatge i record aquest dissabte l’aplec d’Andorra la Vella.

Nascut a Roda de Ter el 1906, el 1944 es va establir a Andorra, on va treballar de baster. Aviat es va vincular amb el món sardanista local i el març del 1964, amb 18 sardanistes més, van fundar l'Agrupació Sardanista Andorrana. En va ser el primer president i de les moltes iniciatives portades a terme, caldria destacar concursos musicals i, el 1977, la creació de la cobla Andorra, on ell mateix era intèrpret de flabiol. Una tasca, aquesta d’intèrpret, que va iniciar de zero ja ben gran. Ja als últims anys de la seva llarga vida va escriure un llibre on hi aplegava tot el que per a ell és la sardana. Un llibre amb aspectes segurament discutibles, però que venia a ser un compendi del fet sardanista. Fou guardonat i rebé diferents homenatges a molts indrets de Catalunya i morí a les Escaldes (Andorra) el 1999.

Com deia, un personatge especial que va ser capaç de fer possible coses que, a vegades, equips molt més nombrosos ni poden somniar de fer possible. Potser avui dia no seria possible un altre Josep Pantebre. Els temps han canviat i, sobretot, ha canviat la gent i les relacions entre les persones, les entitats i les institucions. El que és segur és que gent com ell expliquen moltes coses d’un país també especial com és Catalunya i d’un fenomen com és un dels seus símbols, la sardana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada