dimecres, 16 de juliol del 2014

Construint la Confederació

[Un dos i seguit, 11-7-14]

El nostre comentari-editorial d’avui coincideix força, si més no en la seva essència, amb el del darrer número publicat de la revista “Unió”, de la Unió de Colles Sardanistes. Es tracta de constatar que aquest 2014 passarà a la història del sardanisme com aquell en el qual s’ha fet realitat la Confederació Sardanista de Catalunya, és a dir, una organització que aplegui totes les federacions sardanistes territorials de Catalunya i el Rosselló i totes les agrupacions, federacions o com sigui que s’anomenin dels diferents sectors sardanistes: cobles, colles o associacions diverses.

El fet és transcendent perquè, a banda de la importància de tot aquest conjunt d’activisme cultural no sempre prou visible, aquest presenta unes característiques realment complexes i variades. El cert és que hi ha mil i un casos: des d’entitats més o menys grans però amb una estructura organitzativa estàndard, fins a organitzadors que formen part d’altres entitats (esportives, casals, ateneus, casinos de poble...), colles que mai s’han preocupat d’organitzar-se de cap manera però treballen subsidiàriament per a altres associacions o ajuntaments... Certament, aconseguir que aquest maremàgnum entengui que cal coordinar-se i que ho faci de manera efectiva, té un mèrit indiscutible.

La raó de ser bàsica de tot plegat és, tal i com indica l’esmentada revista,  que sempre ha calgut, però actualment encara més, evitar duplicacions d’accions en temes d’interès comú, a més de ser interlocutor únic davant l’administració pública, per grans temes sardanistes d’àmbit nacional. Una de les principals dificultats, doncs, ha estat i encara és, fer entendre això a tots els implicats i aconseguir que actuïn, especialment a l’hora d’organtizar-se en federacions territorials, la base de la Confederació. A nivell de les comarques tarragonines sembla que s’està aconseguint i les principals organitzacions del territori estan seguint el procediment per anar en aquesta direcció. 

No fa gaire ho feia, per exemple, el Casal Tarragoní, mentre que dissabte vinent l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa convoca els seus socis a una Assemblea General Extraordinària on l'únic punt a l'ordre del dia és, i llegeixo literalment, “aprovació si s'escau de la integració com a soci fundador de l'Agrupació Sardanista Tarragona Dansa a la Federació de Colles Sardanistes de les Comarques Tarragonines”. I expliquen: “Aquest és un pas més en el camí d'aglutinar tot el moviment sardanista a Catalunya sota el paraigües de la Confederació Sardanista de Catalunya, única cara visible del sardanisme a tots els nivells davant l'administració”.  Doncs això, anant pel bon camí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada