dissabte, 21 d’abril del 2012

El “cas” de les sardanes revesses

[Un dos i seguit, 20-4-12]

El cas de les sardanes revesses és curiós, i estrany, fins i tot. Que per a ballar correctament les sardanes diguem-ne normals calgui comptar i repartir ja sorprèn molta gent, tot i que no és un cas únic, precisament, que una dansa requereixi fer comptes atenent la distribució dels compassos. Però en les revesses això es complica de manera extraordinària. No n’hi ha prou amb escoltar la música de manera ben atenta per a saber quan tira cada part de la sardana i, a partir d’allí, repartir-la. La revessa exigeix fer determinades operacions fins i tot per arribar aquí –de fet, aquest és l’objectiu principal, encara que no l’únic-, i cadascú segueix les seves estratègies i utilitza fórmules pròpies. Cal, aquí més que mai, oïda musical, atenció i facilitat pel càlcul. Una tasca que es fa sense ballar, amb paper i llapis... Tot i que hi ha autèntics especialistes, ningú ha arribat a trobar un mètode infalible i fins i tot no és estrany trobar concursos on una sardana no la resol ningú. Precisament aquí rau un dels encants de les revesses: aquesta mena de repte que hom es proposa resoldre. O, com s’acostuma a dir a vegades: un duel entre el compositor i els revessaires.

Però tot això, que per als aficionats és un món apassionant i fins i tot arriba a ser addictiu en alguns casos, pot esdevenir, com a mínim, avorrit per a la resta de mortals quan es realitza al carrer, en un concurs de colles on, de fet, incomprensiblement, en la majoria es manté la revessa com un element imprescindible. És un moment on els esforços que a vegades realitzen els organitzadors per fer que un concurs sigui un espectacle (a vegades ho aconsegueixen), doncs en aquest punt es trenca l’encant, com quan sonen les dotze campanades al conte.

Que les revesses tenen el seu què i no són pocs els seus aficionats fidels ho demostra la vitalitat del Campionat Individual i la bona resposta que sembla que ha tingut el Primer Campionat Virtual que s’acaba de convocar. Però també és cert que urgeix que es prengui alguna decisió valenta sobre les revesses als concursos de colles.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada